Str. Stirbei Voda, NR. 94, SECTOR 1, BUCURESTI Tel. (004021) 313 50 93 ; TEL/FAX : 313 50 24 ; 0722509810  E-mail atticia@mailbox.ro
Home AMT Produse Aparitii presa Colaboratorii Contact
.

 

ANALIZA MINERALA TISULARA

Una dintre cele mai mai moderne, complete si neinvazive metode de laborator pentru evaluarea starii de sanatate este analiza minerala tisulara (AMT). Studiile efectuate timp de 40 de ani pe sute de mii de cazuri de catre cercetatorii americani Dr. Clivet, Dr. David Watts, Dr. George Watson (premiul Nobel), Dr. Paul Eck, Dr. Wilson, au aratat ca nivelurile mineralelor din firul de par se coreleaza foarte bine cu cele din tesuturile organismului.

De ce metoda de diagnostic moderna ?

Pentru ca se bazeaza pe o tehnologie de ultima ora, pusa la punct de NASA : spectrofotometria cu absorbtie atomica.

De ce completa ?

Deoarece printr-o singura determinare, evalueaza nivelul celor mai importante 36 de minerale din organism: 30 esentiale pentru sanatate + 6 minerale toxice.

De ce neinvaziva ?

Pentru ca esantionul din parul pacientului se obtine prin taierea firelor de par , cât mai aproape de pielea scalpului.

De ce extrem de necesara ?

Deoarece:

•  individualizeaza

•  necesarul de minerale al fiecarui organism

•  tipul metabolismului energetic

•  capacitatea de aparare antiinfectioasa a organismului

•  eficienta hormonilor la nivel tisular

•  metabolismul calciului si glucidic

si deci raspunsul terapeutic se adreseaza fiecarui pacient in parte.

•  apreciaza faza de raspuns la stres : este pentru prima data când stresul se obiectiveaza si se poate trata

•  evidentiaza acumularile de minerale toxice : importanta pentru depistarea intoxicatiilor cronice subclinice, ce nu pot fi gasite prin analiza sangvina

Care este utilitatea clinica a AMT?

Coroborata cu examenul clinic, permite:

- elaborarea unei strategii nutritionale strict individualizate

- recomandarea unei scheme cu integratori (combinatie sinergica de vitamine + minerale + extracte din plante), conform necesitatilor particulare ale pacientului.

In prezent, dieta si suplimentarea nutritiva la sportivii aceluiasi lot e aceeasi; noi propunem individualizarea tratamentului si rafinarea alimentatiei prin 8 tipuri de diete diferite, diferentiate in functie de rezultatele analizei si de ce se asteapta de la sportivul respectiv: viteza, rezistenta, forta crescuta.

Aceste scheme terapeutice se adreseaza tuturor sportivilor, nu numai celor “cu probleme”, AMT fiind cea mai fidela metoda de determinare a necesarului mineral al tesuturilor si cel mai bun instrument pentru stabirirea substantelor nutritive necesare pentru cresterea performantei.

Diferenta fata de analizele de singe

Sângele are rolul esential de a transporta diverse substante de la un tesut la altul din organism. O analiza sanguina nu va arata decât in mod indirect – prin deductie - ce se intâmpla in tesuturi (interpretarea acestor deductii poate fi uneori eronata). AMT ne furnizeaza informatii directe asupra statusului mineral tisular .

Mineralele toxice ramân in general in sânge o perioada foarte scurta (minute) dupa care se fixeaza in tesuturi.

Analiza sanguina arata ce se intampla in momentul respectiv (orice exces alimentar, de exemplu, poate modifica valorile, inducându-ne in eroare), in schimb AMT ne ofera o situatie medie din ultimele 3 luni .

Mineralele sunt implicate in toate procesele metabolice ale organismului. Hormonii, enzimele, neurotransmitatorii si alti mesageri chimici, pompele celulare, unele vitamine, sunt guvernati de actiunea catalizatoare indispensabila a mineralelor. De aceea, orice dezechilibru mineral poate conduce la aparitia deficitelor de functionare ale aparatelor si sistemelor organismului, deficite care pot evolua catre patologii organice daca nu sunt remediate. AMT depisteaza dezechilibrele inainte ca boala sa se manifeste clinic sau paraclinic (de exemplu analize de sânge modificate). Indica tendinta catre dezvoltarea modificarilor metabolismului glucidic, infectiilor, osteoporozei, litiazei, anemiei, disfunctiilor tiroidiene si suprarenaliene, patologiilor aparatului digestiv.

AMT evalueaza nivelul a 30 de minerale esentiale pentru sanatate (carente si excese), dar si raporturile intre aceste minerale, de multe ori mai importante decât valorile lor absolute. Valoarea acestor raporturi reflecta situatia nutritionala si eficacitatea actiunii hormonilor la nivel tisular. Raporturile minerale trebuie sa fie perfect echilibrate intre ele.

Un alt sector fundamental de utilizare al AMT este determinarea prezentei in organism a metalelor toxice provenite din mediu (alimente, aer, apa, expuneri profesionale). Firul de par constituie tesutul de electie pentru depozitarea acestor substante, si deci reprezinta un material optim de analiza. Inca din 1980 folosirea AMT pentru depistarea substantelor toxice prezente in organism a fost recunoscuta pe plan stiintific de catre EPA (Environmental Protection Agency), institutie federala a S.U.A. care se ocupa cu monitorizarea mediului. Se analizeaza valorile a 6 minerale toxice , AMT punând diagnosticul intoxicatiilor cronice, nedetectabile prin metodele clasice, si care de cele mai multe ori se manifesta clinic nespecific. Prezenta metalelor grele este de doua ori nociva: odata prin toxicitatea propriu-zisa, iar a doua oara prin competitia si inlaturarea mineralelor fiziologice . Carenta acestor minerale necesare, pe de alta parte, permite celor toxice sa se acumuleze mai usor. O metoda buna de protectie impotriva acumularii toxicelor este reprezentata de mentinerea unei cantitati adecvate de minerale utile.

Printre cele mai importante aplicatii ale AMT se numara si determinarea fazei de raspuns la stres. Dr. Hans Selye (1907-1982) este endocrinologul caruia ii datoram o mare parte a cunostintelor actuale asupra raspunsului organismului la stres. Selye a elaborat conceptul care astazi este definit drept G.A.S (“General Adaptation Syndrome”), sindromul adaptarii generale. Selye ajunge la concluzia ca organismul, in fata unei agresiuni, raspunde conform unei scheme, intotdeauna aceeasi, bazata pe succcesiunea a trei faze :

•  In faza de alarma organismul declanseaza o serie imediata de reactii pentru a neutraliza agentul stresor fizic sau psihic. Doarece initial sistemul imun este deprimat, nivelul normal de rezistenta la stres este diminuat si deci organismul este mai susceptibil la infectii si boala.

•  Faza de rezistenta . Daca reactia de alarma nu reuseste sa neutralizeze agentul stresor, organismul isi schimba atitudinea si incearca sa se adapteze. In aceasta faza sunt potentate mecanismele de rezistenta la boala, cu cresterea activitatii sistemului imunitar.

•  Faza de epuizare . Organismul este incapabil sa lupte la infinit impotriva stresului si datorita acestui fapt are loc, la un moment dat, o prabusire a sistemului de rezistenta imuna. Mecanismele de aparare sunt depasite si se instaureaza ceea ce Selye a definit drept “boala de adaptare” (ulcer, astm, colita etc).

Pe baza studiilor lui Paul Eck, toate aceste fenomene biochimice sunt reflectate pe rezultatul analizei minerale tisulara de catre raportul Na/K, care impreuna cu valorile raporturilor care evalueaza actiunea hormonilor tiroidieni si suprarenalieni la nivel tisular si cu manifestarile clinice enuntate mai sus ne dau elementele de incadrare in una dintre cele trei faze si permit un tratament specific.

Stresul cronic are repercursiuni asupra organismului in sensul aparitiei unor dereglari metabolice: initial oboseala, pierderea capacitatii de concentrare si de rezolvare a problemelor profesionale, pâna la afectiuni psihosomatice. Stresul competitional, stresul din timpul antrenamentelor, incercarea continua de depasire a propriilor limite in conditiile unei diete uneori prea stricte sau prea bogate in substante care cresc capacitatea de efort fizic si traumatismele repetate fac parte din ansamblul de factori care pot afecta performantele si care pot contribui la aparitia unor maladii cronice la sportivii de performanta .

Axioma stiintei oficiale a nutritiei , care considera ca pentru a corecta o carenta minerala este oportun sa se furnizeze organismului cantitatea lipsa, este depasita si nu are eficacitate clinica, luând in considerare metodologia terapeutica oferita de AMT. Cu AMT, rezultatele care se obtin, afirma dr. Paul Eck, " surclaseaza orice alta metoda de aplicare a nutritiei , in special pentru acei subiecti cu diferite dereglari metabolice asociate carentelor nutritionale." Daca un mineral considerat esential pentru sanatate este prezent in exces la AMT, din punct de vedere biologic el nu poate fi utilizat corect de catre organism. Este demonstrat stiintific ca biodisponibilitatea scazuta sau carenta Ca, Mg, Zn si Cu este corelata cu variate patologii degenerative, cu tumorile ; este de asemenea cunoscut faptul ca aceste patru minerale sufera pierderi exponentiale in timpul stresului .

Motivul pentru care remediile multivitaminico-minerale nu sunt la fel de active ca suplimentele oferite pe baza AMT este faptul ca foarte multi nutrienti, in interiorul organismului, se pot neutraliza partial intre ei. Un alt avantaj al AMT este ca permite evitarea administrarii unor minerale care deja sunt excedentare in organism si deci acumularea lor excesiva, care poate fi nociva. Pentru a restabili balanta biochimica a pacientilor a fost elaborat, folosind informatiile furnizate de AMT, un tratament nutritional complet si exact care prevede adaugarea in dieta a unor integratori alimentari specifici, alesi pe baza identificarii tipului metabolic si a nevoilor minerale rezultate pentru fiecare caz in parte. Alaturi de dieta, si ea specifica fiecarui pacient, se obtine o reechilibrare a mecanismelor functionale si o preventie primara a patologiilor care ar putea rezulta din decompensarea acestor mecanisme.

In concluzie, analiza minerala tisulara este utila pentru obtinerea unor performante sportive optime prin:

•  individualizarea metabolismului , oferind avantajul elaborarii unui tratament tintit, particularizat pentru fiecare pacient, care va conduce la

•  cresterea randamentului competitional printr-o corecta remineralizare a organismului (prin scheme individualizate) cu reechilibrare in minim 60 de zile

•  determinarea fazei de stres si tratament corespunzator (N. B. Acest tratament diminueaza numarul de zile de inactivitate sportiva datorata sindromului oboselii cronice si stresului si previne patologiile viitoare)

•  depistarea acumularilor de minerale toxice , ceea ce permite atât eliminarea sursei de contaminare, cât si un tratament adecvat

•  determinarea tendintei la maladii grave si prevenirea acestora prin tratamentul cu integratori si prin dieta adecvata care se recomanda consecutiv analizei.

Ideal, analiza trebuie efectuata la fiecare 6 luni, urmând tratamentul prescris (daca este cazul).  

Prelevarea esantionului

Recoltarea trebuie sa fie efectuata in asa fel incât parul colectat sa nu fie "contaminat". Va fi taiat circa un gram, aproximativ o lingura de bucatarie, cât mai aproape de nivelul pielii scalpului. Recoltarea se efectueaza in mai multe locuri din zona nucala. Se prefera aria occipitala pentru ca spectrofotometrele sunt configurate pentru a furniza date asupra parului din aceasta zona si nu din altele. Alte zone ale scalpului ar putea furniza date partial deformate, dupa cum s-a constatat in urma studiilor standard efectuate timp de circa 30 de ani asupra populatiei mondiale. Lungimea parului care urmeaza sa fie analizat este de circa 2,5-3 cm, de la partea proximala a scalpului. Daca recoltarea din aceasta zona nu este posibila, se poate efectua un examen pe un esantion de par din zona axilara sau pubiana, insa datele obtinute nu vor avea aceeasi acuratete.

Principalul aspect care trebuie avut in vedere este acela, deja subliniat, de a nu contamina esantionul de par prelevat. Dintre principalele surse de contaminare, altele decât factorii ambientali si expunerea la substante nocive sau toxice, amintim vopseaua de par si samponul. Anumite tipuri de vopsele contin Pb, in timp ce anumite sampoane pot altera valorile Zn si Se. Este deci important ca parul sa fie spalat cu minim 3 zile inaintea recoltarii cu un sampon neutru, iar daca parul este vopsit sau decolorat trebuie mentionat tipul tratamentului de par utilizat, pentru ca personalul medical care face interpretarea sa poata identifica rezultatele fals pozitive.

Un alt aspect care nu trebuie subapreciat il reprezinta baile in piscina. In acest caz ar putea fi alterat nivelul de Cu.

Ne puteti contacta la sediul firmei Atticia,

Str: Stirbei Voda nr. 94 Sector 1, Bucuresti

Tel. (004021)3135093

Fax (004021)3135024

Mobil: 0722509810

E-mail: atticia@mailbox.ro

PRODUSE
lista produse
producator
colaboratorii
lista preturi

Home   l   Products   l  Prezentare   l   Contact   l   About Us   l   Newsletter

Copyright 2003 YourLogo.com. All Rights Reserved.